Da Frances McDormand vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i februar holdt hun en tale som fortjener en plass i adventskalenderen vår – mest av alt fordi den er et strålende eksempel på kairos, som handler om å gripe det riktige øyeblikket for så å si riktig ord til de rette folka.

Oscarutdelingen er en av de mest konservative og kanskje den minst politiske av denne typen prisutdelinger for filmbransjen. Samtidig er det her bransjens aller mektigste er tilstede, de som har makt til å endre historien. Etter en tid med en utallige metoo-avsløringer, historier og sympatier, kommer Frances med en oppfordring til konkret handling. Men først ber hun alle kvinnelige nominerte om å reise seg:

”Look around, ladies and gentlemen, because we alle have stories to tell and projects we need financed. Don´t talk to us about it at the parties tonight. Invite us into your office in a couple of days, or you can come to ours, whatever suits you best, and we´ll tell you all about them. I have two word to leave with you tonight, ladies and gentlemen: inclusion rider.”

Inclusion rider er en klausul som en skuespiller kan insistere på å ha med i kontrakten sin, og som krever at teamet som jobber på et filmprosjekt må møte en viss balanse mellom kjønn, minoriteter osv. Og hvem er vel ikke bedre til å ta dette anEsvaret enn de aller største stjernene?

Se hhele den fantastiske talen her!

 

Please follow and like us:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *