Denne toposen er fryktelig vanlig og fryktelig irriterende. Hvem har vel ikke stått i en “den som fisen først er var, er fisens rette far”-krangel med søsken i oppveksten? Det handler altså om å vende anklagen tilbake til den som anklager. Det er slettes ikke bare småsøsken som bruker denne strategien, til og med den amerikanske presidenten er en kløpper på denne toposen.

Donald Trump ble tidligere i høst truet med riksrett av demokratene fordi han blant annet hadde bedt Ukrainas president om en tjeneste for politisk vinning på telefonen. På bakgrunn av dette holdt Trump en pressekonferanse hvor han først kalte anklagene for “fake news”, før han hevdet at det var demokratene selv som hadde gjort det han var anklaget for og at senator Chris Murphy (demokrat) bokstavelig talt hadde truet presidenten i Ukraina.

Så hvem er egentlig fisens far i dette tilfellet? Hadde Trump brukt litt mer av pressekonferansen på å svare på anklagene, så hadde han også fremstått mer troverdig. Når han derimot unngår å svare og heller retter nokså innholdsløse anklager mot demokratene, ja da er det noe som skurrer.

Please follow and like us: