Skap en intim og “her og nå” følelse allerede fra begynnelsen av teksten ved å sette opp en scene som virker attraktiv og appellerende til mottakere. Skap en visuell opplevelse gjennom ord. Ideelt sett skal leseren føle at hun/han er en tilskuer til et teaterstykke eller en film.

Led lesere gjennom tankene og ideene dine på en slik måte at det føles naturlig, og som de kan relatere seg til. Overdramatisering av en hendelse, en ide eller et argument vil derimot jobbe mot sin hensikten for det er enkelt for en leser å overskue overdrivelser. Dette kan svekke leseres tillit til både tekstinnhold og deg som tekstforfatter. Vær genuine mot dine tanker og synspunkter.

Gå for en ukonvensjonell fremgangsmåte, gi lesere en overraskelse eller en vri i riktig kontekst. Målet er å skape nysgjerrighet hos lesere. Dette er en teknikk som ofte blir brukt i overskrifter til magasiner og aviser.

Hvis du forteller akkurat det lesere ville ha forestilt seg/forventet, er det nesten uunngåelig at teksten din virker forutsigbar og lite appellerende. Det er mye mer spennende å bryte opp forventninger, og da helst på en behagelig og kanskje morsom måte. Ideelt sett skal fortellingen stimulere og aktivere leseres egne tankeprosess og fantasi. Det er gjennom denne prosessen at de blir engasjerte.

Tekst som gir lesere en sanselig opplevelse blir oppfattet som mer livlig og tiltrekkende. Beskriv det idylliske landskapet sett fra hagen til det store huset på Holmenkollen, dersom du har fått ansvaret med å lage en kreativ boligannonse med litterær vri. Hører du fugler som synger mens de leker gjemsel i de høye pæretrærne? Hvordan lukter den friske luften i en vårmorgen? Gjennom fortellingen skal du male et bilde eller vise en scene for dine lesere, som med stor sannsynlighet også potensielle boligkjøpere. Gjennom bildet eller scenen skal de få føle magien av å bo i denne landlige perlen.

Ta i bruk interrogative setninger ved å stille spørsmål til lesere. En usynlig dialog mellom deg som tekstforfatter og dine lesere kan hjelpe til å bygge en tettere bånd mellom dere. Ved å stille spørsmål formidler du ikke bare ditt budskap til lesere men du også inviterer dem til å ta sine deler i diskusjonen. Her er det en gyllen mulighet til å presentere en ide som lesere kanskje ikke har tenkt på, men gjennom din fortelling og oppmuntring, er motivert til å utforske mer.

Det er en del fortellerteknikker som er brukt til å vekke følelser og sympati hos lesere. Disse teknikkene er virkningsfulle men skal brukes med forsiktighet og på en ansvarsfull måte. Med andre ord, tekstforfattere som velger å benytte disse teknikkene skal følge moralske og etniske retningslinjer.

Følgende begreper kan være essensielle når du planlegger å skrive en tekst med en litterær touch: Livlighet, “her og nå” følelse, atmosfære, nysgjerrighet, overraskelse, intensitet, sanser, følelser og sympati.

Brainstorming før skriveprosessen:

  • Hva er målet med teksten? Hvilken sjanger passer best til å realisere tekstens mål? Essay, artikkel eller et kort innlegg?
  • Hvem er lesere/publikum? Hva karakteriserer dine lesere/ditt publikum? Kjønn, aldersgruppe, interesser, sosiale medier-vaner, utdannelse, og sosial bakgrunn.
  • Hvordan kan du produsere innhold som er appellerende til den definerte målgruppen? Hvilken tone og stemme skal velges? Hva slags innhold? Hvordan kan du nå dem? Hvilke sosiale medier kan være aktuelle?

Under skriveprosessen:

  • Bestem tema som skal skrives. Temaet skal være tett knyttet til tekstens mål, samt å tilpasse profilen av målgruppen.  
  • Vurder å bruke en kombinasjon av forskjellige fortellingsteknikker. Første eller tredjepersons fortelling? Skal dialog brukes? Vil mer avanserte fortellingsteknikker som metafor, ironi, og «stream of consciousness» være aktuelle?
  • Vurder å bruke andre relevante metoder. Skal bilder eller videoklipp brukes til å skape en visuell effekt, eller en tittel som fanger oppmerksomhet?
  • Tenk på tekstens struktur. Skal teksten deles in flere avsnitt? Skal sentrale punkter markeres? Hva er en passende lengde til en slik tekst?
Isabelle brenner for litteratur og språk, spesielt det engelske.


Please follow and like us: