Det korte svaret er, ja, selvfølgelig spiller det en rolle. Tenk deg at du møter et nytt menneske, at du scanner personen med blikket ditt for å prøve å plassere henne et sted. Er hun konservativ eller liberal, spennende eller kjedelig, lik deg selv eller veldig ulik. Vi mennesker bruker alltid de første små sekundene på å gjøre dette, finne ytre faktorer som for eksempel kjønn, klær og hårsveis til å danne oss et førsteinntrykk. 

Kvinner og klær har blitt mye diskutert i det siste. Fra bokutgivelsen til Hadia Tajik til Kamala Harris og Jill Biden på innsettelsesdagen. Noen kritikere hevder at det å snakke om hva de har på seg er nedlatende, og at det setter kvinnenes posisjon og akademiske bragder i skyggen. Vi må likevel kunne snakke om det ene uten å utelukke det andre. I retorikken er det ingen hemmelighet at klær kan ha en viktig strategisk funksjon. 

I noen tilfeller kler vi oss likt som ”publikum” for å vise at vi har noe felles, for vi har en tendens til å like folk som ligner oss selv. Vi kan også velge å ha på oss noe som skiller seg ut og som provoserer, hvis det er det vi ønsker å oppnå. Vi kan bruke klær og farger til å forsterke et budskap, eller dempe det. 

Klær og farger kan også ha historiske referanser og stor symbolverdi. Politikere flest vet dette, og bruker klær bevisst. Det var ikke tilfeldig at Visepresident Kamala Harris valgte et lilla antrekk designet av afroamerikanske designere på innsettelsesdagen. Lilla er fargen du får når du blander republikanernes røde med demokratenes blå farge, og signaliserer likhet og forsoning. Perlekjedet hun bar ble tolket som en hyllest av Alpha Kappa Alpha, som var det første søsterskapet grunnlagt av fargede kvinner ved universitetet Howard, hvor hun studerte. Ett antrekk, mange budskap. 

Også i diplomatiet brukes det mye tid på å sikre at det visuelle uttrykket er riktig. Professor Iver B. Neumann ved Universitetet i Oslo skriver bok om dette. Han sier også at i motsetning til mannen så er det enda vanskeligere for kvinnen å velge riktig klesdrakt fordi det er så mye å velge mellom

Så når vi snakker om hva Kamala Harris har på seg så er det ikke et fordummende sidespor, men en erkjennelse av at klær er så mye mer enn bare klær – det er en viktig del av budskapet.

Please follow and like us: